AddThis

Share |

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ECO-ARTIST: JIM DENEVAN

 

""Ο Jim Denevan δημιουργεί ζωγραφιές. Στην άμμο, σε χώμα ή σε πάγο. Πάντα με ελεύθερο χέρι. Όταν οι συνθήκες ευνοούν, ο Τζιμ περπατάει σε μια από τις φαρδιές παραλίες της Καλιφόρνια που βρίσκεται σε άμπωτη ψάχνοντας για ένα κούτσουρο που έχουν ξεβράσει τα κύματα. Αφού το βρει και τοποθετήσει πνευματικά τον εαυτό του στο κοντινό και μακρινό περιβάλλον αρχίζει να χαράζει στην άμμο απόλυτα εκριβείς γεωμετρικά σχήματα – πολλές φορές δουλεύοντας πάνω από 7 ώρες και περπατώντας πάνω από 45 χιλιόμετρα. 


Το αποτέλεσμα είναι γιγαντιαίες, ίσως κολοσιαίες ζωγραφιές δίπλα στη θάλασσα, φτιαγμένες αποκλειστικά με ελεύθερο χέρι χωρίς τη βοήθεια κάποιου μηχανισμού μέτρησης. Από το έδαφος, αυτά τα ζωγραφιστά περιβάλλοντα μπορούν να βιωθούν ως χώροι. Χώροι αναζήτησης και ύπαρξης, παρατήρησης συσχετισμών και αποστάσεων. 




Για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αυτοί οι απτοί χώροι υπάρχουν μόνο στο ενδιάμεσο περιβάλλον της ωκεάνιας ακτής.  Από ψηλά τα σημάδια φαίνονται σαν μεμονωμένα φαινόμενα, κάπως σαν τα σύννεφα, τα ποτάμια ή τα βουνά. Λίγες ώρες αφ’ ότου ολοκληρωθούν οι κινήσεις και τα σημάδια του Τζιμ στην άμμο, η παλίρροια επιστρέφει σε μια προγραμματισμένα συστηματική κίνηση της φύσης, σβήνοντας το ανθρώπινο στίγμα -θυμίζοντάς μας πόσο περαστικοί είμαστε από αυτό τον κόσμο- αφήνοντας πίσω τίποτα παρά άμμο. Και ίσως κάποιο κούτσουρo... ""
ΑΠΟ ΛΟΚΑΛ






















Για την δουλειά του Jim Denevan κάνε κλικ εδω



Δεν υπάρχουν σχόλια: