AddThis

Share |

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

"Οι παραδοσιακοί σπόροι υπό διωγμό"


Την Δευτέρα 18 Φλεβάρη, στις 7 μμ, θα φιλοξενηθεί στο χώρο του Συν Αλλοις (Νηλέως 35, Θησείο -χάρτης) εκδήλωση με θέμα "Οι παραδοσιακοί σπόροι υπό διώγμο". Θα προβληθεί η ταινία "ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΣΠΟΡΟΣ" (διάρκεια 23 λεπτά) και θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με τους παραδοσιακούς σπόρους, την αξία τους και τον ρόλο των κοινωνικών κινημάτων για τη διατροφική ανεξαρτησία.
Την εκδήλωση οργανώνουν η ΑΤΤΑΚ Ελλάδας, το Πελίτι και η συλλογικότητα ΔΡΥΑΔΕΣ. Θα συντονίσουν η Βάσω Κανελλοπούλου (Αττάκ, Πελίτι) και η Μαρίνα Σιγάλα (ΔΡΥΑΔΕΣ).
Οι παραδοσιακοί αγροτικοί σπόροι που είναι κατάλληλοι για το μοντέλο της ήπιας πολύ-λειτουργικής γεωργίας και αποτελούν προϋπόθεση για τη διατροφική μας ασφάλεια βρίσκονται υπό διωγμό.
Επειδή η αγροτική μας βιοποικιλότητα μειώνεται, οι αγρότες και οι καταναλωτές αυξάνουν τις εξαρτήσεις τους από μεγάλες εταιρίες σποροπαραγωγής και αγρο-χημικών: ήδη οι δέκα μεγαλύτερες από αυτές ελέγχουν το 73% των πωλήσεων σπόρων σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη συγκέντρωση δύναμης στηρίζει και η ισχύουσα νομοθεσία που επιβάλλει ένα μοντέλο ανάπτυξης της γεωργίας το οποίο εξορίζει τις παραδοσιακές ποικιλίες από την αγορά.
Ο αγροτικός γενετικός πλούτος που χάνεται μέσα σε μερικές δεκαετίες, αναπτύχθηκε από γενεές παραδοσιακών γεωργών μέσα στους αιώνες και διατηρήθηκε μέχρι τις ημέρες μας. Ο πλούτος αυτός, ειδικότερα σε περιόδους κρίσης, αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για τη διατροφική μας ανεξαρτησία.
Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας – Συν Αλλοις
Νηλέως 35, Θησείο
210-3456681
www.synallois.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: