AddThis

Share |

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΚΑΤΟΧΗ ΕΛΛΑΔΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ (BASIC)

Η Γερμανική εισβολή στην (κωδική ονομασία Επιχείρηση Μαρίτα) ήταν πολεμική επιχείρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έλαβε χώρα στην ηπειρωτική Ελλάδα και την νότια Αλβανία.
Η γερμανική εισβολή ξεκίνησε στις 6 Απριλίου του 1941, με την επίθεση γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα μέσω της Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας. Δύο γερμανικά σώματα στρατού θα επιτεθούν στις ελληνικές θέσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Παρά την ηρωική αντίσταση των αμυνομένων η μάχη διήρκεσε μόλις τρεις μέρες, καθώς η γερμανική επίθεση μέσω Γιουγκοσλαβίας υπερκέρασε τις θέσεις άμυνας και απειλούσε τα μετόπισθεν των ελληνικών στρατευμάτων. Στην γραμμή άμυνας που επέλεξαν οι συνδυασμένες δυνάμεις της Ελλάδας και της Βρετανικής Κοινοπολιτείας πολέμησαν με μεγάλη επιμονή, όμως υστερούσαν σε αριθμό και εξοπλισμό και τελικά κατέρρευσαν.
Δίστομο, Γερμανοί ναζί με χαμόγελα μπροστά στις θηριωδίες που μόλις είχαν διαπραξει

Η γρήγορη κίνηση των γερμανικών δυνάμεων στην ελληνική ενδοχώρα έθετε σε κίνδυνο και τους Έλληνες που μάχονταν κατά των Ιταλών στην Αλβανία. Η πεντάμηνη χειμερινή εκστρατεία είχε καταπονήσει τους Έλληνες μαχητές και μπροστά στον κίνδυνο πλήρους διάλυσης του Στρατού o ανώτατος αξιωματικός, ο αντιστράτηγος Γεώργιος Τσολάκογλου, θα αναλάβει την ευθύνη τις συνθηκολόγησης με τους Γερμανούς.
 Η Γερμανική εκστρατεία στην ηπειρωτική Ελλάδα τελείωσε με μία γρήγορη και καθολική γερμανική νίκη με την κατάληψη της Καλαμάτας στην Πελοπόννησο, μέσα σε ακριβώς είκοσι τέσσερις μέρες. Τόσο Γερμανοί όσο και Σύμμαχοι αξιωματούχοι εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την ισχυρή αντίσταση που προέβαλαν οι Έλληνες στρατιώτες.
Και έτσι μπήκαμε στα σκοτεινά χρόνια της Κατοχής



Βέβαια δεν έλειψαν και Έλληνες που προσχώρησαν στα λεγόμενα Tάγματα Ασφαλείας 


Αρχείο ΕΡΤ: από το Ντοκυμαντέρ "ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ" (1985).
Ολόκληρο υπό μορφή torrent στο: 
http://tracker.stigalaria.org/index.php?page=torrents

Και τα τάγματα ασφαλείας της Κατοχής αποτέλεσαν και την αρχή του εμφυλίου , 
(μέσα στην Κατοχή)


Ελληνες των ταγμάτων εργασίας.......


      Παρολαυτα υπήρξε και αυτή η κίνηση
"Γερμανοί στρατιώτες! Ο Χίτλερ οδηγεί τη Γερμανία στην καταστροφή! Παρασώστε τα όπλα σας στον ΕΛΑΣ! Πολεμήστε μαζί με τον ΕΛΑΣ. Ενάντια στον Χίτλερ!"

. Γερμανική αφίσα που καλούσε τους Γερμανούς στρατιώτες να 
να εγκαταλείψουν τον ναζιστικό στρατό και να υποστηρίξουν τον αγώνα του ΕΛΑΣ. 
Και όμως συνέβη και αυτό .


            Τελικώς στις 28 Οκτωβρίου του 1944 ο ΕΛΑΣ , με αρχηγό τον Αρη Βελουχιώτη μπαίνει , απελευθερώνοντας την Καλαμάτα και παρευλαύνει  μετά τη δοξολογία στην Υπαπαντή. 
Προς στιγμήν κατί ελπιδοφόρο φαινόταν να διαφαίνεται στον αέρα, μέχρι να διαλυθει τον επόμενο μήνα στην καταχνιά του εμφυλιου που ακολούθησε....

 Ο ΕΛΑΣ παρευλαύνει στην Καλαμάτα την 28η Οκτωβρίου 1944, μετά τη δοξολογία στην Υπαπαντή. 

ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΟΤΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΙ
Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ
ΟΤΑΝ ΒΡΕΙ ΧΩΡΟ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ , ΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Α-ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΑ ΝΤΥΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΣΕ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕΙ, ΑΠΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΣΕ ΠΝΙΞΕΙ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ , ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ....

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ 
ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: