AddThis

Share |

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

"RE:THINK PROJECT -ΞΑΝΑΣΚΕΨΟΥ"


Απολογισμός προγράμματος κομποστοποίησης ,
στον Δήμο Καλαμάτας, 2011-2012

         Μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος συνοικιακής κομποστοποίησης από την ομάδα  Re-Think project. Το πρόγραμμα αυτό περιλάμβανε την κατασκευή , την τοποθέτηση και την αρχική επιμέλεια δέκα συνοικιακών κομποστοποιητών στον δήμο της Καλαμάτας , οπως επίσης και ενημερωτικά εργαστήρια πάνω στην οικιακή και συνοικακή κομποστοποίηση. Πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία της υπηρεσίας ανακύκλωσης του δήμου. Οι κομποστοιητές έχουν τοποθετηθεί τόσο σε δημόσιους  όσο και ιδιωτικούς χώρους πρασίνου του δήμου Καλαμάτας (Πάρκο ΟΣΕ 2 κομποστοποιητές, Πλατεία Όθωνος, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, Πανεπιστήμιο, Όδος Φρατζή, Όδος Λακωνικής, Δυτική Παραλία, Κοινότητα Αλαγονίας). Οι υπάρχοντες κομποστοποιητές κατασκευάζονται από  ανακυκλωμένες ξύλινες παλέτες και έχουν χωρητικότητα ένα κυβικό μέτρο ο καθένας.  Το συγκεκριμένο μοντέλο κομποστοποιητή είναι  ικανό να αντιμετωπίσει τις ανάγκες για κομποστοποίηση των οργανικών σκουπιδιών πολλών οικογενειών και  ταυτόχρονα να παρέχει και ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον. Στη  πρωτοβουλία αυτή δεν φτάνει μόνο η τοποθέτηση των κάδων κομποστοποίησης , αλλά κύριας σημασίας είναι η εμπλοκή των κατοίκων της πόλης , η ευαισθητοποίησή τους και η εκπαίδευσή τους πάνω στην διαδικασία της κομποστοποίησης. Μέσα από το  πρόγραμμα κομποστοποίησης διοργανώσαμε και διοργανώνουμε εργαστήρια και εκδηλώσεις ενημέρωσης σε ομάδες πολιτών, συλλόγους, σχολεία και φορείς για την αξία της κομποστοποίησης αλλά και την πρακτική χρήση των κάδων.  Κάθε συνοικιακός κομποστοποιητής που τοποθετείται υιοθετείται από μια ομάδα πολιτών  ή φορέα. Η ομάδα αυτή σε συνεργασία με την ομάδα του Re-Think project  αναλαμβάνει την επιμέλεια του κομποστοποιητή αλλά και την επικοινωνία του προγράμματος κομποστοποίησης  στους  κατοίκους της ευρύτερης περιοχής τους. Η ίδια ομάδα κατοίκων ή φορέας παίρνει το τελικό παραγόμενο προιόν του κομποστοποιητή, δηλ πλούσιο οργανικό λίπασμα και το χρησιμοποιεί ανάλογα με τις ανάγκες της. Στην επαφή μας με τον κόσμο είδαμε ότι αυτό το πρόγραμμα αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και έφερε ήδη ένα πρώτο πρακτικό αποτέλεσμα στους συμμετέχοντες, αφού  ήδη  στους πρώτους κομποστοποιητές δημιουργήθηκε πλούσιο οργανικό λίπασμα. 
Το κόστος συνολικά του προγράμματος αυτού ,το οποίο και περιλαμβάνει κατασκευή, τοποθέτηση, επιμέλεια κομποστοποιητών και εκπαίδευση ομαδών και φορέων ,ας ρημα είναι σαφεστατα μη κεροειρηματος να  ,κόστισε για τον Δήμο Καλαμάτας 600 ευρω + Φ.Π.Α. Προσπαθήσαμε το κόστος όλου αυτού του εγχειρήματος να είναι ιδιαίτερα χαμηλὀ καθώς  το όλο εγχείρημα είναι σαφέστατα μη κερδοσκοπικό και στηρίζεται από εθελοντές που έχουν ευαισθητοποιηθεί πάνω στην κομποστοποίηση. Επιπλέον θέλαμε να αποδείξουμε ότι με θέληση, σωστό προγραμματισμό και με την ενεργό συμμετοχή των ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας μπορούμε να έχουμε άρτιο αποτέλεσμα με χαμηλό κόστος, στοιχείο απαραίτητο στις δύσκολες περιόδους που ζούμε.     
Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε με βάση τον προβληματισμό μας για την μείωση του όγκου των απορριμμάτων στο δήμο μας και την ιδέα  επαναχρησιμοποίησης των οργανικών σκουπιδιών με την μορφή φυσικού λιπάσματος ή αλλιώς κομπόστ. Ξέρουμε ότι η κίνηση της συνοικιακής κομποστοποίησης είναι μια μερική λύση και δεν μπορεί να απαντήσει συνολικά στο πρόβλημα των σκουπιδιών στην πόλη. Παρόλα αυτά έχει ώς στόχο να εκπαιδεύσει τους πολίτες στη σωστή διαδικασία της κομποστοποίησης και να προωθήσει λλον και περιβιδιι προτάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Οι πολίτες συχνά πλανώνται από τη σωρεία  των λύσεων που προωθούνται σε σχέση για την διαχείριση των σκουπιδιών  και έτσι δεν μπορούν να διακρίνουν την κακόβουλη κερδοσκοπία που υποβόσκει από την πλευρά πολλών  εταιρειών. Για εμάς η διαχείριση των σκουπιδιών πρέπει να είναι κρατική και  κοινοτική υπόθεση  προς όφελος των πολιτών και ανταποδοτική προς αυτούς. Μέσα από το εγχείρημα αυτό προσπαθούμε να δώσουμε ένα μύνημα ορθής και ανέξοδης διαχείρισης των οργανικών μας σκουπιδιών. Έτσι ώστε ο κόσμος να εκπαιδευτεί και να μπορεί να αποκτήσει όσο το δυνατό πιο δίκαιη και ολοκληρωμένη  άποψη  για την την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Σε αυτή τη διαδρομή για το πέρασμα σε μια πόλη αειφόρο και φιλική προς τους πολίτες της καλούμε όλο τον κόσμο να ενημερωθεί και  να στηρίξει το εγχείρημα αυτό  με την ενεργό συμμετοχή του. Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε πέρσι αυτοοργανωμένα από την ομάδα του Re-Think και αγκαλιάστηκε από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου και τους υπαλλήλους της.  Καλούμε και φέτος τον Δήμο αλλά και τις επιμέρους υπηρεσίες του να συνεχίσουν να στηρίζουν αυτό το πρόγραμμα πιο διευρυμένα για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πόλη μας. Η πρόσκληση αυτή απευθύνεται εξίσου και στους υπόλοιπους δήμους της περιοχής, αφού ύστερα από αίτημα κατοίκων έχει ήδη τοποθετηθεί ένας πρώτος κομποστοποιητής στην Καρδαμύλη στο δήμο Λεύκτρου.  Για εμάς η περσινή χρονιά ήταν ένα πετυχημένο πείραμα που μας ωθεί να συνεχίσουμε πιο δυναμικά  την προσπάθεια μας  για την συνοικιακή  κομποστοποίηση και την κομποστοποίηση σε χώρους πρασίνου.
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορείτε να ενημερώνεστε στο www.rethink-project.gr

          
        



Δεν υπάρχουν σχόλια: