AddThis

Share |

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Οικογιορτή στην Ξάνθη!

Η «Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας» (“Οικογιορτή”) είναι ένα τετραήμερο έκθεσης και προβολής της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας στο ευρύ κοινό. Συμπεριλαμβάνει εκθέσεις οικολογικών προϊόντων και χειροτεχνημάτων, διαλέξεις και εργαστήρια/σεμινάρια σχετικά με την οικολογική γεωργία, τα προϊόντα της και τη διαδικασία παραγωγής τους, σχετικές συζητήσεις, προβολές ταινιών, δραστηριότητες για παιδιά και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ντόπιους καλλιτέχνες.

Πρόκειται για ένα θεσμό που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη πριν από 19 χρόνια και γύρισε την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, καθώς κάθε χρόνο διοργανώνεται και σε διαφορετική πόλη. Μεταφέροντας μηνύματα ενός άλλου τρόπου ζωής, που ρέει αρμονικά, φυσικά, αλληλέγγυα, δίνοντας έμφαση στη στήριξη και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων, στην άμεση σχέση παραγωγού – καταναλωτή, στην οργανική σχέση των ανθρώπων με την τροφή τους και στην τοπικότητα και καθαρότητα των προϊόντων, προτάσσοντας την επανασύνδεση φύσης – κοινωνίας και την αποσύνδεση του δούναι και λαβείν από τη σκληρή εμπορευματοποίηση των πάντων.

Σκοποί της Οικογιορτής είναι:

  • Να έρθουν σε επαφή συμβατικοί καλλιεργητές ή απλοί πολίτες με τους καλλιεργητές οικολογικής γεωργίας, ώστε να ενθαρρυνθούν και να στραφούν προς τη φιλική για το περιβάλλον γεωργία.
  • Να αποτελέσει η Οικογιορτή κίνητρο για τη δημιουργία παρόμοιων τοπικών εκδηλώσεων και αγορών.
  • Να αποτελέσει ευκαιρία ώστε τα οικολογικά προϊόντα να διατίθενται άμεσα στους καταναλωτές χωρίς την παρεμβολή μεσαζόντων.
  • Να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν την οικολογική χειροτεχνία και να εκτιμήσουν το φυσικό, το γνήσιο, το διαφορετικό και το πρωτότυπο και να έχουν άμεση αντίληψη των υλικών που χρησιμοποιούνται.
  • Να μάθουν οι επισκέπτες (μέσα από σύντομα σεμινάρια) να φτιάχνουν μόνοι τους με αγνά υλικά και φυσικές διαδικασίες, προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως σαπούνια, αλοιφές, κλπ, να μάθουν χρήσιμες παραδοσιακές συνταγές, αλλά και κοσμήματα, ιδιοκατασκευές, εφαρμογές εναλλακτικών μορφών ενέργειας, φυσική δόμηση κ.α.

Η 19η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας συνδιοργανώνεται με τη βοήθεια της Εναλλακτικής Κοινότητας "Το Πελίτι"

http://www.oikogiorti2012.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: