AddThis

Share |

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

Καταστροφή της Παραλίας με το Νέο Λιμάνι ?!

     Την κατασκευή ενός νέου λιμανιού στην καρδιά της τουριστικής περιοχής στην Ανατολική Παραλία "πλασάρει" ως πρόταση ο γενικός γραμματέας Λιμένων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Μουτζούρης. Το σχέδιο μάλιστα προβλέπει και την επίχωση της θάλασσας σε επιφάνεια 8 στρεμμάτων επί της οποίας θα κατασκευαστεί κτήριο επιφανείας μεγαλύτερης από 1.000 τ.μ. Η προοπτική αυτή παρουσιάζεται με την "ελκυστική" λέξη μαρίνα, ενώ ουσιαστικά αποκρύπτονται το μέγεθος της επέμβασης και οι επιπτώσεις που θα έχει στην ευρύτερη περιοχή, από το ΝΟΚ μέχρι την περιοχή που είναι το κέντρο "Κοιλάκου". Μαρίνα σημαίνει τεράστιες ποσότητες τσιμέντου και προβλήτα στη θέση της ιστορικής αμμουδιάς. Μιας περιοχής στενά συνδεδεμένης με την ιστορία γενιών και γενιών στην πόλη, η οποία αποτελεί το απόλυτο συγκριτικό πλεονέκτημα της Καλαμάτας.
     Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν μισόλογα και πληροφορίες από τα όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μουτζούρη πριν από λίγες ημέρες. Αφορμή η διαδικασία κύρωσης του λεγόμενου μάστερ πλαν για το λιμάνι της Καλαμάτας, η οποία παρατάθηκε προκειμένου να παρεμβληθεί η πρόταση του γενικού γραμματέα που κομίζει ουσιαστικά επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την κατασκευή του έργου που θα στοιχίσει πολύ λιγότερα καθώς... το μισό είναι έτοιμο: Ενα "μπαστούνι" στην περιοχή του "Κοιλάκου" με μια γωνία στην οποία θα γίνει η επίχωση, εκβάθυνση και προβλήτα στη σημερινή αμμουδιά. Το υπόλοιπο προστατεύεται από το λιμενοβραχίονα που "απορροφά" την κακοκαιρία. Το σχέδιο του κ. Μουτζούρη αγνοεί τις προβλέψεις του μάστερ πλαν, αλλά κρατάει τη... χειρότερη, δηλαδή την επίχωση σε έκταση 8 στρεμμάτων και την κατασκευή ενός τεράστιου κτηρίου μέσα στη θάλασσα, με ταυτόχρονη κατάργηση των εγκαταστάσεων του ΝΟΚ.
     Η ιστορία ξεκινάει από παλιά αλλά το θέμα έχει αντιμετωπιστεί επιεικώς επιπόλαια από φορείς και παράγοντες των οποίων ζητήθηκε η γνώμη για το μάστερ πλαν. Με τον όρο αυτό νοείται κάτι σαν "γενικό πολεοδομικό" της θαλάσσιας περιοχής του λιμανιού. Μια διαδικασία που διέφυγε και της προσοχής των δημοσιογράφων καθώς αντιμετωπίστηκε ως μια τυπική διαδικασία. Το θέμα είχε πάρει τη στροφή προς την τελική ευθεία με 4 λύσεις στις οποίες δεν υπήρχε πρόταση για νέα μαρίνα, παρά μόνον ένα "μπαστούνι" στην περιοχή του κέντρου "Κοιλάκου" για την εξυπηρέτηση του ναυταθλητισμού και μικρών σκαφών. Τα εναλλακτικά σενάρια προέβλεπαν την επίμαχη επίχωση με το ογκώδες κτήριο που θα στεγάζονταν οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις ή την παραμονή τους στη σημερινή θέση του ΝΟΚ και την κατεδάφιση ή όχι των αποθηκών του λιμανιού. Η πρόταση των μελετητών κρατούσε το χειρότερο σενάριο: Μεταφορά των εγκαταστάσεων στο κτήριο της επίχωσης και τη διατήρηση των αποθηκών δίπλα στην Τσαμαδού.
      Αιφνιδίως παρενέβη ο κ. Μουτζούρης και καταστρατηγώντας την διαδικασία κόμισε μια ακόμη χειρότερη λύση: Μαρίνα με ό,τι συνεπάγεται αυτό και μάλιστα χωρίς καμία υποστηρικτική μελέτη ακόμη και στο επίπεδο των πιθανών διαβρώσεων από τα θαλάσσια ρεύματα και τους κυματισμούς. Η μαρίνα δεν μπορεί παρά να είναι προστατευμένη και ως εκ τούτου να ανακόπτει τους κυματισμούς από ανατολικά, νοτιοανατολικά, με απρόβλεπτες συνέπειες και για την ακτογραμμή.
     Ο κίνδυνος καταστροφής της παραλιακής ζώνης είναι κάτι παραπάνω από ορατός καθώς αλλοιώνεται πλήρως η φυσιογνωμία της περιοχής αφού ξεφυτρώνει στην "καρδιά" της μια κατασκευή η οποία δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση τις στοχεύσεις για το μέλλον της πόλης και την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος. Το λόγο έχει πλέον το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας που πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πει "όχι" σε μια νέα και… λάιτ εκδοχή των περιβόητων ναυπηγείων της χούντας. Αλλά και οι φορείς και οι πολίτες που καλούνται να ανατρέψουν αυτά τα σχέδια, υπερασπίζοντας την ιστορία, το περιβάλλον και την προοπτική της πόλης.


     Έχει ξεκινήσει ήδη κινητοποίηση απο την παραλία της Καλαμάτας ενάντια σε αυτό το παραλογισμό με την συλλογή υπογραφών.Όποιος ενδιαφέρεται να υπογράψει δηλώνοντας έτσι την αντίθεση του μπορεί να επικοινωνήσει μεσω facebook. Επίσης μπορείτε να πάρετε ένα λευκό χαρτί και να μαζέψε τε υπογραφές απο όλους τους φίλους, γνωστούς, αγνώστους έτσι ώστε να εξαπλωθεί σε όλη την Καλαμάτα και να μαζευτούν άμεσα οσό το δυνατο πέρισσοτερες υπογραφές.


     "Εχουμε πληροφορηθεί μέσω του τύπου, ότι ο Δήμαρχος Καλαμάτας σε συνεργασία με το Υ.Ε.Ν. (Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας), ετοιμάζονται για μεγάλες παρεμβάσεις στην παραλία της Καλαμάτας και συγκεκριμένα από το Πανελλήνιο μέχρι τον ανατολικό προλιμένα (Εστιατόριο Κοιλάκος).

     Τα σχέδια αφορούν κατασκευές θαλάσσιες και χερσαίες, οι οποίες προσβάλλουν βάναυσα το φυσικό περιβάλλον.

     Όλοι γνωρίζουμε πως το πλεονέκτημα αυτής της πόλης είναι ότι έχει στα πόδια της την μεγαλύτερη καθαρή παραλία της Έλλάδος και ίσως της Ευρώπης. Αντί να την αναβαθμίζουμε λοιπόν και να την προστατεύουμε, κάτι το οποίο αποτελεί πραγματικά αναπτυξιακή πρόταση, απ’ότι έχουμε ενημερωθεί, τα σχέδια των αρμοδίων κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση.

     Ας εκμεταλλευτούμε αυτό το πλεονέκτημα υπέρ των πολιτών και των επισκεπτών της, προσφέροντας λύσεις ουσιαστικής ανάπτυξης. Είναι απαράδεκτο να προωθούνται σχέδια χωρίς την πλήρη και ειλικρινή ενημέρωση των δημοτών για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Επίσης, απ’όσο γνωρίζουμε υπάρχουν και ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για να παραμείνει το περιβάλλον του προλιμένα ως έχει.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΟΝΤΑ ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΣ, ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18/9/2012 ΩΡΑ 2:30 ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ (ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ALPHA BANK), ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥΣ, ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΕΝΑΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ."

Κάτοικοι Παραλίας Καλαμάτας

Δεν υπάρχουν σχόλια: