AddThis

Share |

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ



  Όταν η ασχετοσύνη συναντά την πολιτική  και... παράλληλα "κολακέυεται" από το κέρδος και την εξουσία..τα αποτελέσματα είναι καταστρεπτικά για όλους μας...!
Στην Καλαμάτα λοιπόν υπό τις ευρύτερες συνθήκες οικονομικής ανέχειας, πολιτικής εξαθλίωσης και κοινωνικού μαρασμού ο Δήμος Καλαμάτας αποφασίζει να το παίξει ..."γκλαμουράτος" και σαν να μην συμβαίνει τίποτα, δεσμέυει κοινοτικά λεφτά για αστικές αναπλάσεις σε...υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης και τα "ρίχνει" στην αναμόρφωση της κεντρικής πλατεία της πόλης που ήδη λειτουργεί μια χαρά. 
Η όλη απόφαση για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας, εγείρει πολλά ερωτήματα ως προς την νομιμότητά της, αλλά πάνω από όλα  ως προς την αναγκαιότητά της και την ηθική της βάση. Όταν έχουμε ανάγκη από περισσότερο δημόσιο χώρο κυρίως σε υποβαθμισμένες περιοχές, όταν έχουμε ανάγκη από ποδηλατοδρόμους και πεζοδρόμια σε ολόκληρη την πόλη για την καλύτερη διαβίωση των κατοίκων της, γιατί να επιλέχθει η ανάπλαση μιας πλατείας που ήδη σφυζει από κόσμο και λειτουργεί μια χαρά...
Το θέμα δεν είναι  το νέο σχέδιο της πλατείας,  Δεν κρίνουμε τον αρχιτέκτονα. Ο άνθρωπος μια χαρά κανει την δουλειά του. Ούτε και το συγκεκριμένο έργο είναι κακό για την πόλη... Το πρόβλημα είναι η πολιτική ηθική που διέπει τέτοιες αποφάσεις ..lifting του κέντρου μιας πόλης. Είναι η λογική του .".αφου δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι".
 Αλλά από την άλλη ολόκληρη χώρα έχει κατακλειστεί από πολιτικές μαφίες και πρακτικές fast track της κοινωνιας , η Καλαμάτα θα ξεφύγει..???


Πάραυτα το συγκεκριμένο έργο έχει ένα τεράστιο φάουλ.
  Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος έχει ήδη  αποστέλει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στο υπ. Πολιτισμού, για την.... καταστροφή του πλακόστρωτου της πλατείας!!!. Πρόκειται για ένα πλακόστρωτο, μοναδικό δείγμα op art στη χώρα μας.  

"Είναι δυστυχώς παράδοση στην Ελλάδα να καταστρέφεται  συστηματικά η πολιτιστική κληρονομιά, παλιότερη και νεώτερη. Να δίνεται ο  δημόσιος χώρος  βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα, να κερδοσκοπούν διάφοροι σε βάρος του, ενώ το Κράτος, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες γίνονται ο αγωγός που το δημόσιο χρήμα, η φορολογία μας δηλαδή, εν μέσω πείνας του λαού  εν μέσω κρίσης, να δίνεται σε έργα που – όπως εν προκειμένω – αλλοιώνουν   τη σύγχρονη πολιτιστική μνήμη" επισημαίνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών. 
"Αυτό το μοναδικό έργο μοντέρνας τέχνης, ακόμα και αν ο δημιουργός του είναι άγνωστος, έχει μεγάλη  καλλιτεχνική  αξία και κανείς δεν δικαιούται να το καταστρέψει. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι ανάγκη να προστατεύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Απαιτούμε να μην καταστραφεί το συγκεκριμένο και αντιπροσωπευτικό έργο του 1970 της Καλαμάτας που ίσως να είναι και το μοναδικό επιδαπέδιο έργο op art στην Ελλάδα" σημειώνει και καταλήγει καλώντας το υπ. Πολιτισμού να παρέμβει άμεσα ώστε να σταματήσουν οι εργασίες ανακατασκευής και να επανεξεταστεί το θέμα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: