AddThis

Share |

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Αφιέρωμα στο Re:Think απο τον Χαρη Χαραλαμπόπουλο και την τοπική εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ





Μια διαφορετική ματιά στη διαχείριση των απορριμμάτων

Re:Think Totem αφιερωμένο στο περιβαλλοντικό έγκλημα  στην θέση Μαραθόλακκα στονΤαύγετο






Έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από τότε που η «Δράση για τον Ταΰγετο» έκλεισε τη «Μαραθόλακκα» και τα σκουπίδια άρχισαν να καλύπτουν τους δρόμους της Καλαμάτας. Ήταν τότε η κατάλληλη χρονική στιγμή για τη Μυρτώ Φοίφα να εξετάσει υπό διαφορετικό πρίσμα το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η προσπάθεια είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του «project RE:THINK», μιας σπουδής πάνω στην ανακύκλωση και την επανάχρηση των αντικειμένων. Άλλωστε, όπως μας είπε και η ίδια, το όνομα σημαίνει «ξανασκέψου» και στην ουσία δεν είναι τίποτε περισσότερο από το πώς κάτι που θεωρείται άχρηστο για κάποιον θα αποκτήσει διαφορετική χρήση για έναν άλλον, με πιο οικονομικό τρόπο. Από αυτό δε, προκύπτει μια άλλη αισθητική και ηθική. 

Όπως μας εκμυστηρεύθηκε, η ιδέα υπήρχε από παλιά στο μυαλό της και είχε σχέση με το αγρόκτημα «Φοίφα», το οποίο χειρίζεται, όπου υπήρχαν πολλά άχρηστα αντικείμενα. «Θα μπορούσα, σκέφθηκα, να αναδημιουργήσω με ό,τι αντικείμενο υπήρχε εκεί και να προκύψει είτε εικαστικό είτε χρηστικό αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά. Δυστυχώς, όμως, δεν προέκυψε τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά κάποια χρόνια αργότερα, όταν τα σκουπίδια από τη «Μαραθόλακκα» κατέκλυσαν την Καλαμάτα.

Δράσεις 
Με το περιβαλλοντικό έγκλημα στη «Μαραθόλακκα» ως αφορμή, το επόμενο βήμα ήταν να βγουν προς τα έξω εθελοντές και καλλιτέχνες και να προκύψει η 1η έκθεση του «project RE:THINK». «Θέλαμε», σημειώνει, «να αρχίσει να βλέπει ο καθένας μας τα πράγματα με μια διαφορετική ματιά, υπό άλλη οπτική γωνία, που να σέβεται το περιβάλλον και να είναι ταυτόχρονα αειφόρος.
Είμαστε υπερβολικοί καταναλωτές. Μας έμαθαν να μην αυτενεργούμε, ίσως λόγω της Παιδείας που μας διδάσκουν ή της οικογένειας. Έτσι, έχουμε εγκλωβιστεί σε συνηθισμένες πρακτικές και πολιτικές. Ε, το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στο να κάνει τον κόσμο να μάθει να δημιουργεί με εφευρετικότητα και ευρηματικότητα».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των λεγομένων της αποτελούν οι μετατροπές αντικειμένων. Με ελάχιστο κόπο και έξοδα, τα «καρούλια» που τυλίγονται πάνω τους καλώδια, μετατρέπονται σε πολυθρόνες, τα παλιά καροτσάκια από τα σούπερ μάρκετ σε καθιστικά, τα πλαστικά ποτήρια σε φωτιστικά και άλλα. 
Όλα αυτά προκύπτουν από εργαστήρια για παιδιά, που υλοποιούνται σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, σχολεία, αλλά και με το Δήμο Δυτικής Μάνης. 
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η κατασκευή κομποστοποιητή, που μετατρέπει τα οργανικά υπολείμματα σε λίπασμα για φυτά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την κατασκευή κομποστοποιητή, αλλά και επίδειξη της κατασκευής του, σε συνεργασία με το γεωπόνο Παν. Κάτσαρη του ΕΛΓΟ.
Μέσω του προγράμματος, προσφέρθηκαν στο Δήμο Καλαμάτας δέκα ξύλινοι συνοικιακοί κομποστοποιητές, με την προοπτική να υιοθετηθούν από ομάδες ατόμων που θέλουν να παρασκευάσουν κομπόστ για τα φυτά τους, αλλά δε διαθέτουν τον κατάλληλο χώρο. Οι ομάδες αυτές συνεργάζονται με τους υπεύθυνους του προγράμματος, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα της λειτουργίας των κομποστοποιητών και «με τον τρόπο αυτό υπάρχει ενδιαφέρον, όχι μόνο για τη χρήση της οργανικής ουσίας και την παραγωγή κομπόστ, αλλά και για τη συγκρότηση μικρών πυρήνων, στη συνεργασία διαχείρισης των σκουπιδιών, που δίνει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να σκεφθούμε τι θα κάνουμε, σε κεντρικό επίπεδο».
Κομποστοποιητές έχουν ήδη τοποθετηθεί στην πλατεία Όθωνος, στο ΚΠΕ, στην οδό Λακωνικής, στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, στη Δυτική Παραλία και στην Αλαγονία, ενώ επίκειται η τοποθέτηση άλλων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πάρκο Λιμενικού, τη Φρατζή, την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας και τη Μικρή Μαντίνεια ή τη Μαρίνα. 
Και μέσα σε όλα αυτά είναι έντονο το ενδιαφέρον του κοινού, καθώς κομποστοποιητής έχει τοποθετηθεί και στην Καρδαμύλη, ενώ έχει εκφραστεί πρόθεση τοποθέτησης και στην Αρχαία Μεσσήνη. 
«Είναι μια σχέση που ξεκίνησε και μπορεί να συνεχιστεί», είπε χαρακτηριστικά, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει αρχίσει να επιδεικνύεται έντονο ενδιαφέρον για την ορθή χρήση και τη διαχείριση των απορριμμάτων και με την ανακύκλωση, μέσα από τα εργαστήρια του «project RE:THINK», αλλά και μέσω της κομποστοποίησης.

Καλλιτεχνικό ενδιαφέρον
Το πρόγραμμα, όμως, έχει κυρίως καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Έχουν γίνει εκθέσεις σε Καλαμάτα, Καρδαμύλη και Αθήνα, εργαστήρια για παιδιά με ιδιοκατασκευές στην Καρδαμύλη, την Καλαμάτα, την Αθήνα, την Κυπαρισσία και τη Αρτεμισία, προέκυψαν καλλιτεχνικά εγχειρήματα, όπως αυτό με τα βιοκλιματικά στέγαστρα στη Δυτική Παραλία σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Κ. Πουλόπουλο, που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ «Μηδέν» και το Utopia Series, υπάρχει παραγωγή βίντεο με τίτλο «Το καμένο δάσος (Burnt forest stories), που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ «Κόδρα» Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ της Hellexpo στην Αθήνα, κατασκευάστηκε ένα γλυπτό με ανακυκλώσιμα υλικά, που τοποθετήθηκε στο πάρκο Ναυαρίνου.
Όπως σημείωσε, το καλλιτεχνικό κομμάτι αναπτύσσεται και με τη συνεργασία ξένων εθελοντών που βρίσκονται στην Καλαμάτα, μέσω του Κέντρου Νέων, υπάρχει συνεργασία με τον Πάολο Βίγια, ο οποίος έδωσε ένα βίντεο με την έννοια του «project RE:THINK», με τη σκηνοθέτιδα Στέλλα Σερέφογλου και άλλους. 

Ικανοποίηση
Η ίδια δηλώνει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της προσπάθειας: «Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, αλλά νιώθω μεγάλη ικανοποίηση επειδή ο κόσμος, η τοπική κοινωνία, αγκάλιασε το εγχείρημα. Εκείνο που χρειάζεται, είναι να μπορεί ο κόσμος να εμπλακεί πιο ενεργά, καθώς εκτιμώ ότι είναι θέμα επιλογών, να καταστήσουν όλοι όσοι ασχολούνται, αυτό τον τρόπο λειτουργίας, τρόπο ζωής.
Να έχουμε μια μορφή εναρμονισμένη με τους φυσικούς ρυθμούς σε πιο καθημερινή βάση. Αυτό, θα μας μετατρέψει αυτόματα σε λιγότερο εγωιστές και πιο συνδεδεμένους μεταξύ μας. Κατά συνέπεια, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και πιο εύκολα τις ανάγκες της καθημερινότητας».
Μοναδικός αρωγός στην προσπάθεια είναι το ίδρυμα “Plant your roots in Greece (Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα), ενώ η κα Φοίφα ευχαρίστησε τον Χρ. Ζερίτη για τις οδηγίες και τις συμβουλές του.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το «project RE:THINK», 

απευθυνθείτε στη σελίδα project Rethink    


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: