AddThis

Share |

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Βιωματικό εργαστήριο: «Εγώ + Εσύ = Εμείς»



Το παράρτημα της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πελοποννήσου(Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) οργανώνει βιωματικό εργαστήριο με θέμα: «Εγώ + Εσύ = Εμείς»,τη Δευτέρα 2 Απριλίου από τις 16.45 – 21.00 μ..μ. στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας(πλατεία Ταξιαρχών).

Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους.
Το θέμα του εργαστηρίου είναι η συγκρότηση και η λειτουργία της ομάδας, η αλληλοβοήθεια των μελών της και η ενθάρρυνση, τα προβλήματα και οι τεχνικές λύσεις στη σχολική πραγματικότητα. Στη λειτουργία της ομάδας στηρίζονται και τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και των άλλων καινοτόμων δραστηριοτήτων, καθώς και τα σχέδια συνεργατικής μάθησης(project). Η μάθηση μέσω συνεργασίας έχει τα καλύτερα αποτελέσματα μιας και η μάθηση είναι μια κοινωνική διαδικασία.

Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί σε τρία μέρη. Ένα θεωρητικό, με εισηγήσεις που αφορούν τη δυναμική και τους τρόπους αποτελεσματικής λειτουργίας της ομάδας. Ένα βιωματικό στο οποίο οι εκπαιδευτικοί θα χωριστούν σε ομάδες και θα συμμετέχουν σε διάφορες ασκήσεις ( γνωριμίας, επικοινωνίας, εμπιστοσύνης, χαλάρωσης, παρατηρητικότητας, συγκέντρωσης και προσοχής, σωματικής κίνησης και έκφρασης ). Το τρίτο μέρος θα αφορά την αλληλεπίδραση και την ανταλλαγή εμπειριών των μελών της ομάδας καθώς πρακτικών και λύσεων.

Στο τέλος θα γίνει η παρουσίαση ενός επιτραπέζιου περιβαλλοντικού παιχνιδιού, του Planetbook, από τη Μ.Κ.Ο Κ.Ε.Α.Ν. (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων), που ήταν ο εμπνευστής αυτού του παιχνιδιού. Είναι ένα παιχνίδι που συνδυάζοντας τη γνώση με τη ψυχαγωγία προτρέπει τους παίχτες να δράσουν για την προστασία του περιβάλλοντος και ενισχύει τη συμμετοχή τους σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Στο παιχνίδι συμμετέχουν επίσης οι περιβαλλοντικές οργανώσεις GreenPeace, WWF, Αρχέλων, Μεσόγειος SOS, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Aρκτούρος, Ορνιθολογική και Ευρωπαϊκή Έκφραση. Το Planetbook είναι ένας έξυπνος και δημιουργικός τρόπος ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές, δηλαδή οι αυριανοί ενεργοί πολίτες.
Θα δοθεί δωρεάν στους εκπαιδευτικούς, που θα συμμετέχουν στο εργαστήριο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
«Εγώ + Εσύ = Εμείς»

16.45 – 17.00 : «Πρώτη γνωριμία και …προσδοκίες», μέλη της ΠΕΕΚΠΕ

17.00 – 17.10 : Καλωσόρισμα από το Διευθυντή του 21ου Δημοτικού
Σχολείου κ. Θόδωρο Μακρή

17.10 – 17.30 :«Η δυναμική της ομάδας», κ. Romana Maioli- Σπερώνη,
ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια - επιστημονική
υπεύθυνη του ΚΕΠΕΨΟ Μεσσηνίας

17.30 – 17.45 : «Χωρισμός σε ομάδες», κ. Βενετία Λιακουνάκου,
Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων

17.45 – 19.00 : «Βιωματικά εργαστήρια» χωρισμός σε 3 ομάδες,
εμψυχωτές τα μέλη της Δ.Ε. της ΠΕΕΚΠΕ :
Καραβά Λίλιαν, Πλακονούρη Σίση,
Στραβάκου Ελένη, Χριστοπούλου Αφροδίτη

19.00 – 19.15 Διάλλειμα – καφές- χειροποίητα κουλουράκια….

19.15 – 20.00 ……συνέχεια «Βιωματικών εργαστηρίων»

20.00 – 20.30 « Στην ανακριτική καρέκλα», εμψυχωτές – ανακρινόμενοι
Δημητρίου Δημήτρης, δάσκαλος, 7ο Δημ. Σχ. Καλαμάτας
Κρόμπας Γιώργος, νηπιαγωγός στο Περιβόλι της γιαγιάς
Ντινοπούλου Εύη, ΠΕ 2 , Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας
Πουλοπούλου Τρισεύγενη, ΠΕ 2, Μουσικό Σχολ. Καλαμάτας
Σολδάτος Άγγελος, ΠΕ 15, Γυμνάσιο Πύλου
Τερζάκη Γαρυφαλλιά, νηπιαγωγός, νηπ. Γαργαλιάνων
Χαραλαμπόπουλος Μπάμπης, δάσκαλος, 3ο Δημ. Σχ.

20.30 – 21.00 Παρουσίαση του επιτραπέζιου περιβαλλοντικού παιχνιδιού
«Planet book», Ματίνα Κανάκη, Yπέυθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΚΕΑΝ Χωρισμός σε ομάδες και… «Παίζουμε το Planetbook»

21.00 Αξιολόγηση- Βεβαιώσεις…………….εις το επανιδείν

Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες

Να φορέσουν άνετα ρούχα και παπούτσια, γιατί θα κινηθούν!
Να έχουν μαζί τους ένα αγαπημένο τους μικροαντικείμενο.
Να έχουν μαζί τους σημειωματάριο και στυλό.
Κι αν έχουν όρεξη ….δεχόμαστε και κουλουράκια, γλυκίσματα, κέικ, κ.τ.λ. παρέα με τις συνταγές, για την ώρα του καφέ και της χαλάρωσης!

Πού και πότε θα δηλώσετε συμμετοχή?

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για το εργαστήριο μέχρι την Πέμπτη 29 Μαρτίου στα τηλέφωνα: 6976390430, 6977441638, 6972373426, 6936470427 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: peekpe.pel@gmail.com ή να το δηλώνετε στα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΕΕΚΠΕ: Πλακονούρη Διονυσία, 7ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Χριστοπούλου Αφροδίτη, 21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας Καραβά Λίλιαν, 14ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας Στραβάκου Ελένη, Γυμνάσιο Πύλου, Θεοδοσάτος Γιώργος, 9ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα ενημερωθείτε για την συμμετοχή σας στο σεμινάριο τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: