AddThis

Share |

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

RE-THINK ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Την
Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας (θουκυδίδου 8) τα μέλη της ομάδας
Την Τε    KALAMATAFREESPACE ART COOPERATIVA
                   θα παρουσιάσουν το project RETHINK.
    (κλικ στην  ετικέτα Rethink Project, αριστερα)


Τί είναι το project RETHINK;
Το project RETHINK είναι μια σπουδή πάνω στην ανακύκλωση και την επανάχρηση, μἐσα τόσο απο χρηστικές και εικαστικές δημιουργίες εξολοκλήρου φτιαγμένες από  ἀχρηστα υλικά όσο και μέσα από εργαστήρια ανοιχτά σε εκπαιδευτικούς, γονείς και ευρύτερα σε οποιον ενδιαφέρεται να είναι ενεργειακά αυτάκης και συνάμα δημιουργικός.
Θεωρούμε ότι ο καθένας μπορεί να γίνει ο δημιουργός των πραγμάτων που επιθυμεί.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να βγεί από την καταναλωτική του νοοτροπία και να δεί το περιβάλλον του με μια πιο δημιουργική και ταυτόχρονα παιχνιδιάρικη διάθεση
ΣΤΟΧΟΣ-ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι  βρούμε την κρυμμένη ομορφιά σε κάθε τι ,το οποίο μπορεί να θεωρηθεί "σκουπίδι",  ή υλικό για το οποίο δεν είχαμε σκεφτεί  μια εναλλακτική χρήση. Να επέμβουμε στον υλικό κόσμο με έναν τρόπο αλχημιστικό , μετουσιώνοντας το «άχρηστο» , δηλ. ότι μας έμαθαν να νομίζουμε για «άχρηστο», σε χρηστικό και όμορφο
Στόχοι αυτής της πειραματικής και συνάμα διασκεδαστικής διαδικασίας είναι : α)να  μπορέσουμε να συνθέσουμε στο χώρο αντικείμενα από διαφορετικά υλικά μεταξύ τους, που ίσως μέσα από μια συμβατική ματιά να τα αντιμετωπίζαμε ώς «σκουπίδια» και τα οποία να έχουνε μία αμιγώς χρηστική μορφή(μικροέπιπλα. Είδη γραφείου, ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΕΣ)αλλά και ένα αξιοπρόσεκτο αισθητικό αποτέλεσμα β) να εκπαιδεύσουμε και να εκπαιδευτούμε στην  βάση της δικής μας αυτάρκειας και της δικής μας ενέργειας, ανακαλώντας χαμένες δεξιότητες, ξαναβρίσκοντας την χαρά και την πληρότητα που φέρνει η χειρονακτική εργασία  γ)να συνδιαλεχθούμε με το φυσικό  μας τόπο και να αλληλεπιδράσουμε μέσω της συλλογής υλικών από αυτόν ,της δημιουργίας ευνοϊκών συνθηκών  για αυτόν και την επιθυμία για ισόρροπη και ομαλή οργανική λειτουργία για εμάς και εκείνον και δ ) την  δημιουργία μίας κουλτούρας που να αποσυνδέει τον άνθρωπο από την στείρα κατανάλωση και να τον μετατρέπει σε δημιουργό , όταν και οι ανάγκες το ορίζουν αλλά και όταν το επιτάσσει η προσωπική του ανάγκη για δημιουργία και έκφραση.
Θεωρούμε πως τέτοιες ενέργειες ,δεν είναι απλά άλλο ένα εργαστηριακό εγχείρημα κατασκευής «πραγμάτων».Είναι η επαναδιαπραγμάτευση των συνηθειών μας και της καθημερινότητας μας με τους δικούς μας όρους. Είναι εν κατακλείδι , η   ήρεμη αντίστασή μας στην εθνική μιζέρια, η  εύθυμη  και χρωματιστή απάντηση μας στην ζοφερή και μεθοδευμένη τρομοκρατία που λέγεται  εταιριοκρατία.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ;
Απευθυνόμαστε σε όλους όσους ενδιάφερονται να μετατραπούν δημιουργικά από καταναλωτές σε δημιουργούς δηλ. Φορείς, ομάδες γονέων , ενηλικών, σχολεία, κτλ.
Ανάλογα με τις ανάγκες που η συγκεκριμένη ομάδα έχει, σχεδιάζουμε μαζί το παραγόμενο προιόν και στο πλάισιο του εργαστηρίου , δημιουργικά και συνεργατικά το υλοποιούμε
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το κομμάτι της κατασκευής αυτοσΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΜΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ χέδιων κομποστοποιητών,για τα οργανικά μας σκουπίδια, καθώς η συγκεκριμένη κατασκευή είναι μια πολή απλή διαδικασία, που μπορέι να γίνει από οποιονδήποτε!
Εχουμε ξεκινήσει ήδη συνεργασία με ΤΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ για την κατασκευή αυτοσχέδιων κομποστοποιητών σε χώρους πρασίνου της πόλης.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΜΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ!

Τι είναι το σχήμα kalamatafreespace art cooperativa?
Είναι ένα ανοιχτό καλλιτεχνικό δίκτυο με στόχο την αποκέντρωση της καλλιτεχνικής διαδικασίας, και  την δημιουργική διάδραση με την τοπική κοινωνία.
Δημιουργήθηκε από την ανάγκη να αποδεσμευτεί η  καλλιτεχνική παραγωγή από την εξάρτηση του κέντρου και να αναδειχθεί η ῾῾κουλτούρα της περιφέρειας῾῾.
Η τέχνη δεν παράγεται κάπου

ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ




Πληροφ: kalamatafreespace@gmail.com6,6972755079, 


Πετάξτε μαζί μας





  

φωτό από προηγούμενες εκθέσεις-δρασεις
 RETHINK:     LE SALON here
 RETHINK      (kardamili)  here
 RETHINK    ῾῾ΖΑΝΤΟΔΕΝΤΡΟ῾῾here








Δεν υπάρχουν σχόλια: