AddThis

Share |

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ενα διαφορετικό αγρόκτημα , ένας σπόρος για την ζωή




Ένα περιαστικό αγροκτημα που επιμένει σε μια άλλη ηθική
Πριν από πολλά πολλά χρόνια, υπήρξε στη  Καλαμάτα μια περιοχή  με πορτοκαλιές που λεγόταν Γουλιμίδες και μια αγροτική έκταση που λεγόταν Γεωργικός Σταθμός. Στον Γεωργικό σταθμό ερχόντουσαν  αγρότες και όσοι  ἀλλοι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στις νέες τότε καλλιέργειες και στα νέα σποροφυτα , όπως επίσης και να προμηθευτούν σπόρους για την νέα τους παραγωγή.μερα.﷽﷽﷽﷽﷽συμβαοφγροτικ ΜΑΣα ηθικη, μια φυσικν. Υπναη π
Βέβαια τότε ήταν μια εποχή που δεν υπήρχε ο τρόμος του ελέγχου πάνω στην διατροφή, που υπάρχει σήμερα. Δεν υπήρχαν προιόντα φυσικά , λαχανικά και φρούτα με ταμπέλες  που να γράφουν επάνω "απαγορεύεται  η φύτευση" και δεν υπμερα.﷽﷽﷽﷽﷽συμβαοφγροτικ ΜΑΣα ηθικη, μια φυσικν. Υπναη πήρχε ακόμα η προσπάθεια για πλήρη έλεγχο της διατροφής μας από καμερα.﷽﷽﷽﷽﷽συμβαοφγροτικ ΜΑΣα ηθικη, μια φυσικν. Υπναη πποιες εταιρείες , οπως συμβαίνει σήμερα.
Και επιπλέον σε εκείνο το μέρος γινόταν και κάτι άλλο ...Υπήρχαν αποθήκες με σπόρους από διάφορες ποικιλλίες που συλλέγονταν από τους ίδιους τους αγρότες και διατίθεντο για τις νέες καλλιέργειες. Με άλλα λόγια υπήρχε μια διαδικασία αυτάρκειας πάνω στην αγροτική παραγωγή, καθώς αυτό συνόδευε την ίδια την κοινωνια. Στην πορεία των χρόνων ο ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ στην Καλαμάτα, μαράζωσε, μίκρυνε , απόκτησε και μια εθνι´ι ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽φυσικμνιοτικ ΜΑΣα ηθικη, μια φυσικν. Υπναη πκή ὀδο καθώς και ένα απειλητικό πολεοδομικό σχέδιο μπάζωσης της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα να αλλάξει η μορφολογία και ο χαρακτήρας της  ευρύτερης περιοχής, όμως ΟΧΙ και οι προθέσεις μιας νεότερης γενι´ι ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽φυσικμνιοτικ ΜΑΣα ηθικη, μια φυσικν. Υπναη πάς που πάσχιζει να ζήσει με αξιοπ´ι ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽φυσικμνιοτικ ΜΑΣα ηθικη, μια φυσικν. Υπναη πρέπεια, αυτάρκεια   και όρεξη για μια ζωή φυσική και εναρμοσνισμένη με την φυσική ροή των πραγμάτων.




Ετσι πλέον σε μέρος της έκτασης του πρώην Γεωργικο ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ασ διατΜΑΣα ηθικη, μια φυσικν. Υπναη πύ Σταθμού επιβίωνει ,σε πείσμα των καιρών, ενα μικρό οικοσύστημα, ένα αγρόκτημα με πορτοκαλιές, μανταρινίες, ελιές, λεμονιές, πέυκα, καζουαρίνες, αροκάριες, ακακίες , λεύκες, πλατάνους, βότανα και αγρια χόρτα ,με λαχανόκηπο από παραδοσιακές ποικλλίες, με βοτανόκηπο με θεραπευτικά βότανα και άνθη, και μια θεματική γωνιά φυσικής κομποστοποίησης. Επιπλέον κάπου στην άκρη μαρτυρούν την παλία τους ζωή, τα ερείπια ενός μικρού κεραμοποιείου που λειτουργούσε με υδροκίνηση.
Στο αγρόκτημα αυτό λειτουργεί και μια τράπεζα σπόρων από παραδοσιακές ποικιλλίες της περιοχής και όχι μόνο. Οσοι ενδιαφερόνται για την παραδοσιακή φυσική καλλιέργεια και επιθυμούν να γίνουν και αυτοι "σποροφύλακες" της βιοποικιλλότητάς μας, μπορούν να επισκεφτούν το αγρόκτημα και να προμηθευτούν μια μικρής ποσότητας ποικιλλίας σπόρων της περιοχής , να τους καλλιεργήσουν με αγάπη στον κήπο τους και να επιστρέψουν λίγο σπόρο πίσω.
 Στην ανταλλαγή σπόρων δεν υπάρχει διαμεσολάβηση χρημάτων. 
Ίσα, ίσα στο αγρόκτημα πιστέυουμε ότι οι σπόροι την φύσης, περιέχουν πληροφορίες για εμάς , για  την ιστορία μας,  για την πορεία μας στο χρόνο και το μέλλον μας , τόσο σημαντικές και απαραίτητες για την φυσιολογική εξέλιξη  και επιβίωση μας σε αυτόν τον πλανήτη γι αυτό και χρειάζεται και πρέπει να διακινούνται ελεύθερα.
Οι σπόροι ανήκουν σε όλους και κανείς δεν έχει δικαίωμα για όποιον λόγο και να επικαλείται να τους καταστήσει αντικείμενα ελέγχου και εξουσίας σε βάρος της ανθρώπινης κοινωνίας.

.
Σε αυτό λοιρος ﷽﷽﷽﷽﷽﷽φαιρικίφα. Θα μου πείά                                                                                                πόν το μέρος  γίνεται η προσπάθεια δημιουργίας ένος σχολείου Φυσικής Εκπαίδευσης! Τι σημαίνει αυτό? Δεν ξέρω αν εἰναι νεολογισμός, αλλά σίγουρα σημαίνει μια καινούρια ανάγκη...την αναγκη επανεκμάθησης, επαναβίωσης της φυσικής κατάστασης του ανθρώπου και αποκατάστασης της σχέσης του με τη φύση,και την φυσική καλλιέργεια μέσα από βιώματα και καθημερινές επαναλαμβανόμενες πρακτικές. Είναι μια προσπάθεια πρόσβασης σε αυτό που ονομάζεται ευρύτερα "συλλογική γνώση."
Ακόμη πιο σπάνια για την εποχή μας , της κατατετμημένης εξειδίκευσης, είναι η κατανόησή του γεγονότος ο,το αγρόκττgmail.com ζωή και στην δημιουργτι υπάρχει  αλληλοσυσχέτιση όλων των όψεων της ανθρώπινης κοινωνίας και της φύσης.
Η φυσική γεωργία στηρίζεται στην άμεση κατανόηση ότι πολιτισμός και γεωργία είναι ένα και το αυτό και ανατρέπει προκαταλήψεις και λογικές απλοποιήσεις του κόσμου για να μας δείξει τις ρίζες ενός υγιειούς και πλήρους τρόπου ζωής.
Η φυσική γεωργία τόσο σαν μέθοδος αλλά και σαν αντίληψη στηρίζεται στην κατανόηση και τον σεβασμό  της φυσικής παραγωγικής δραστηριότητας και αποτελεί ένα μια οδό  προσιτή σε όλους 
Το Χτήμα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα είναι επισκέψιμο, διοργανώνει,εργαστήρια για παιδά και μεγάλους, εκδηλώσεις και επιπλέον διαθέτει ένα πωλητήριο βιολογικών προιόντων.
Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την αξία της εκπαίδευσης σε μια βιώσιμη κοινωνια γι αυτό και πιστεύουμε ότι μέσα από τις επισκέψεις των σχολείων στο αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα, οι μαθητές ,οι εκπαιδευτικοί και ευρύτερα κάθε περιβαλλοντικά σκεπτόμενος άνθρωπος μπορούν να ενημερωθούν για ζωτικά θέματα όπως η αειφορία στις καλλιέργειες,  η σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση και την διατροφή του, η ανακύκλωση των «άχρηστων» υλικών και ουσιαστικά  το χτίσιμο  μιας  ατομικής και συλλογικής φιλικής περιβαλλοντικής συνείδησης.



Για το σκοπό αυτό οι άνθρωποι του χτήματος ,οι παιδαγωγοί και οι εθελοντές της ομάδας ετοιμάζουμε εκπαιδευτικές δραστηριότητες βασισμένες στην απόκτηση γνώσεων μέσα από  βιωματική παιδαγωγική  πρακτική και με θεματικά εργαστήρια γύρω από την φυσική καλλιέργεια, την κομποστοποίηση, την αναγνώριση των θεραπευτικών  βότανων και εδώδιμών φυτών και τις χρηστικές ιδιοκατασκευές από «σκουπίδια».
Στο αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα ένας άλλος κ,το αγρόκττgmail.com ζωή και στην δημιουργόσμος γεννιέται και διεκδικεί το δικαίωμα του στην ζωή και στην δημιουργία.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ : FARMA FIFA PERMACULTURE







































Δεν υπάρχουν σχόλια: